Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2010 09:37 - Oт блога на valsodar (копирано за спомен)
Автор: vanya70 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7415 Коментари: 25 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Защото блогът на valsodar от вчера вечерта е деактивиран (без значение от самия него или от някой от "екипа" на blog.bg) и заради своите думи (в последния коментар) си запазвам тук един постинг на valsodar и всички коментари към него:



02:14 -
Гражданско общество ли? Кауза пердута!

Автор: valsodar



  Да, знам кой въпрос ще ми зададете  - Защо гражданското общество, за което всички ние говорим, че искаме да го създадем и у нас, е една изгубена кауза?
 Ще се опитам да отговоря с думи прости.

Първо, какво се иска за да има гражданско общество в една държава? Основно три неща, нали? Граждани, държава и общество. Добре, нека тогава да видим, кое от трите имаме налице?

 Граждани.
Да си гражданин на една държава, не означава да си роден в града, както мнозина у нас все още смятат. Да си гражданин на една държава означава преди всичко да се съобразяваш с писаните й закони, да ги спазваш, да помагаш на държавата като си плащаш данъците си, чрез които тя може да функционира като такава и да си непримирим, към всички, които не спазват закона в нея? До тук, ясно ли е?
 Да, да си гражданин означава също и да се съобразяваш с другите, с техните права, до толкова, до колкото те не нарушават твоите дадени ти по закон. И в случай на конфликт, да търсиш закона, а не правото на по-силният, което в наши дни е правото на по-богатият.
 До тук, къде са гражданите на тази държава? Къде са хората, които искат да помогнат на държавата си изпълнявайки съвестно дългът си към нея, явявайки се стожерът на който тя се крепи? Къде?
 Как може да искаме да променим държавата си, ако не можем да променим себе си и отношението си към нея? Ще можем ли да възприемаме държавата като майка която да браним, а не като мащеха която да мразим? Едва след като си отговорим на този въпрос и съберем силата да променим самите себе си, едва тогава ще можем да кажем, че в тази държава има и граждани!

 Общество.
В какво се състои едно общество, ако не в сплотяването на една група хора около идеите които ги сближават, загърбили различията, които ги делят. Имаме ли идеали, които да ни сближат? Имаме ли поне един общ идеал, мечта зад която да застанем. Не се сещам за такива, а вие?
 Сещам се за нещата, които ни делят. Изкуствено вбити клинове в плътта на нацията ни, разделящи ни на червени, сини, жълти и пембени, на граждани срещу селяни, на българи срещу турци, на бедни срещу богати, на тарикати срещу наивници, на умни срещу прости. Неизброими са различията вклинени между нас, които можем да превъзмогнем единствено когато осъзнаем, че и другите около нас имат право на своят избор, но никой от нас няма правото да налага насила изборът си над другите около него!

 Държава.
Всеки в наши дни пита къде е държавата, очакваща тя да се спусне над него, закриляйки го от неправдата, от недоимъка, от лошият късмет, от всичко което не искаме да ни се случи и да ни даде всичко, което считаме, че по право ни се полага - ред, законност, справедливост. Право на образование, здравеопазване, работа, живот с достойни старини.
 А колцина от нас, в същият този момент съзнават, че държавата е едно сборно понятие от всички нас, че държавата е огледало на всички нас. Несправедливи ли сме ние към по-слабият, несправедлива ще е и държавата към нас. Затваряме ли си очите пред посегателствата на силните, ще си ги затваря и държавата, когато по-силни посягат над нас. Не даваме ли на другите в нужда и на нас няма да има кой да ни даде. Държавата - това сме ние! Всички ние! И няма как, да искаме да има държава, когато нас ни няма в нея, а стоим отстрани в ролята си на пасивни наблюдатели и искаме нещо да се случи.
 Какво да се случи? Чудо?!
Не се ли нагледахме вече на достатъчно чудеса? Изборни и следизборни? Не посрещахме ли възторжено поредният месия и не го ли изпращахме с ругатни видели, че е само шарлатанин, обещал ни това, в което и ние не вярваме вече?
 Обещания за това, как ей така, по чудо изведнъж държавата ни ще тръгне напред, а ние отстрани ще седим и ще се радваме в очакване на манната небесна, така щедро обещана?

 Ето, това са трите прости неща от които се нуждае едно гражданско общество.
Има ли ги?
Ще ги има ли?
Зависи от нас.
От всички нас!

Кога?
Когато сме готови и с трите съставки, за да ги съберем в едно неделимо цяло.

1. анонимен - Соресес бе, бате?
02:27

(rofl)

 


2.
анонимен - nikoga
09:03

никога няма да го има. Баба пресича с внучето си на нерегламентирано място - на 20 метра от светофар и на още 15 от пешеходна пътека. Правя и забележка - на какво учи детето, тя се извинява и казва, че съм прав. На следващия ден - отново пресича там. Други ме псуват. Ако направя забележка на шофьор минал на червено или в насрещното - скача на бой. Или на някой хвърлил фас през прозореца. Даже оръжие ми вади. Продавачка продава цигари и водка на 13 годишен - никой от опашката не и прави забележка. След като и направих забележка - не било моя работа. Кой съм бил аз да и се меся в работата. Тя си знаела.
Група мангли събарят постройки и товарят в каруците желязо и тухли. Това става към
20:30 в сумрак. Звъня на 166 - от там дежурния ми заявява - в момента няма кой да пратя. 3 километра по нагоре 2-ма полицаи пият кафе на крайпътно кафене и свалят някаква мацка с не много културни изрази.
Проститутки палят гуми в гората край околувръстното. Обадам се на пожарната - не им било работа докато не се запалела гората. Спирам на караулката на МВР и сигнализирам като съвестен гражданин - от там ми казват - нищо не можем да направим. Те пожарната дойдат, изгонят ги и след 2 часа пак идват. Въпросните проститутки са с протекции.
Като отидеш за пари в еврофонд някой (тук в БГ) пак ти казват намигайки - даваш 50-60% за нас под масата и ти уреждаме проекта. Смяна на властта ли... смяна на джоба в който се прибират парите.
Властта НЯМА ЖЕЛАНИЕ да промени нищо, освен да пренасочи парите. За 1 седмица може да изчезне целия наркопазар у нас. Да се спре продажбата на алкохол и цигари и наркотици на малолетни. Но хората гледат личният си интерес перд обществения и предпочитат 500 кинта в джоба под масата отколкото 500 000 в бюджета за благото на всички.

 

3. valsodar - То, точно по тази причина се плъзгаме към ликвидацията си като народ, като държава
09:17

Интересно ми е само едно - всичко с което си се сблъсквал, съм се сблъсквал и аз, мога да разкажа немалко подобни случаи, но как така изведнъж се пръкна това масово безхаберие към безобразията около нас?
Моите наблюдения са, че то бе напълно целенасочено и изкуствено създадено, в продължение на близо 20 години, за да може да се достигне пълният разпад на държавата при който ще може да се краде с милиони и милиарди.
Имаше наченки на гражданско общество, имаше надежда и желание в народа за него. За да се ликвидира тази опасност, по изкуствен път бяха създадени Мутрите у нас, които чрез всяваният страх и оказваната им подкрепа от страна на силовите и правораздаващи органи, направиха така, че всеки да остане сам за себе си.
И точно по тази причина, нямаме основание да очакваме да се промени държавата ни, ако повечето от нас не променят самите себе си и отношението което имат към личната си отговорност спрямо нея, спрямо околните, спрямо идващите след тях! :))

( благодаря за коментара )

 

4. gothic - Радо,
09:34

след коментар № 2 едва ли може да се каже нещо. Примери много. Виждал съм как около мястото където работа, от камионетки на една шумнорекламирана организация с "благородни" цели, се стоварят бездомни кучета. Събрани на друго място. В тъмните часове на деня. На другия ден като им звъннах, на второто обаждане вече спряха да вдигат телефоните. Та...граждани няма. Няма и общество. Държавата съществува само и единствено в юридически смисъл. Въпрос на време е да изчезне и като такава....Вчера четох, че някакъв американски умник се изрязал, че границите на Балканите съвсем не са окончателни. Многозначително.....

5. анонимен - Трябва ни Пол Пот за изгради граж...
10:14

Трябва ни Пол Пот за изгради гражданско общество. Другото е илюзии по неосъществимото.

6. valsodar - Пламене :)
10:33

Не е случаен факторът Граждани.
Докато те са в крайно ограничено количество, нищо няма да започне да се променя.
Ролята на по-будните в държавата ни е именно в това, чрез себе си, да увлекат и другите. Ти няма да си замълчиш, аз няма да се примиря, той няма да се спре - така започва всичко. И знаеш ли, защо съм сигурен в това?
От няколко години си отстъпвам предимството доброволно видя ли шофьор в затруднение, който не може да се влее в трафика. И след време, жестът започна да се връща и към мене.
Винаги се започва с нещо дребно, с нещо на което до сега не сме обръщали внимание и сме го считали за незначително и маловажно.

7. анонимен - Съгласен !!!
10:52

Напълно съгласен с написаното и също толковапесимистично настроен. Не е чудно, защо я докарахме до тук !! По-възрастните спазвиха правилата и живееха по-добре!! Ние сме поколенето на много лъганите, свидетели как тези, които трябва да ни бъдат пример / имам предвид виповете въ всички области/ не спазват нищо и работят единствено и само за себе си, като прецакват всички и всичко около себе си. Така, че.....няма начин. Всичси сме хора и общата настройка се променя къмо лошо. Реглажът зависи в голяма степен, но не само от репресивните органи - съд, прокуратура,полиция, местна власт. Доброволно няма да се променим към по-добро !!

 
8.
анонимен - наблюдения
11:12

valsodar написа:

Интересно ми е само едно - всичко с което си се сблъсквал, съм се сблъсквал и аз, мога да разкажа немалко подобни случаи, но как така изведнъж се пръкна това масово безхаберие към безобразията около нас?
Моите наблюдения са, че то бе напълно целенасочено и изкуствено създадено, в продължение на близо 20 години, за да може да се достигне пълният разпад на държавата при който ще може да се краде с милиони и милиарди.
Имаше наченки на гражданско общество, имаше надежда и желание в народа за него. За да се ликвидира тази опасност, по изкуствен път бяха създадени Мутрите у нас, които чрез всяваният страх и оказваната им подкрепа от страна на силовите и правораздаващи органи, направиха така, че всеки да остане сам за себе си.
И точно по тази причина, нямаме основание да очакваме да се промени държавата ни, ако повечето от нас не променят самите себе си и отношението което имат към личната си отговорност спрямо нея, спрямо околните, спрямо идващите след тях! :))

( благодаря за коментара )



А ПЪК МОИТЕ "НАБЛЮДЕНИЯ" СА, ЧЕ РАЗПАДЪТ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА НА 05.09.1944 г. С ВЛИЗАНЕТО НА СЪВЕТСКИТЕ ОРДИ, А ОТТОГАВА Я ДОВЪРШВАТ МЕСТНИТЕ КОМУНЯГИ И ТОВА - ДНЕШНОТО, Е ЧУДНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ ТЯХНАТА ДЕЯТЕЛНОСТ "НА ПОЛЬЗУ РОДУ"! ПРЕДИ ТАЗИ ДАТА, В БЪЛГАРИЯ ИМА ПОДАНИЦИ, ОБЩЕСТВО И ДЪРЖАВА. ТОГАВАШНИТЕ ПОДАНИЦИ СА МНОГО ПО-МОРАЛНИ И ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ДНЕШНИТЕ ПИШМАН ГРАЖДАНИ. ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1940 Г. Е ЦВЕТУЩА ДЪРЖАВА. ТОЛКОВА ПО-ЖАЛКО, ЧЕ СИНЪТ И ДЪЩЕРЯТА НА ТОГАВАШНИЯ ЦАР ДОЙДОХА ТУК, В КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ, КАТО КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОДЛОГИ, НА КОИТО Е ОБЕЩАНО ДА СЕ НАГРАБЯТ ОТ ПРОСТИТЕ "ГРАЖДАНИ" В ЧЕРВЕНАТА "ДЪРЖАВА".

 

9. razkazvachka - Докато не се запали гората - пожарната не иде
11:19

а после всичко е изгоряло и няма защо да дойде: и как става така, че нация, която винаги знае всичко и всичко й е ясно, не може да си направи общност и да предотврати пожарите - образно казано...

 

10. valsodar - 8 - да, точно така е
11:31

Малко хора знаят, какви социални придобивки са имали хората преди 9-ти, какво е било обществото ни тогава. Просто, тези които могат да разкажат вече ги няма.
На мен поне са ми разказвали, чел съм и нечии записки, спомени, та имам отчасти сглобена картина, за това което сме изгубили след насилственото завземане на властта от комунистите с помощта на великите сили и Ялтенската спогодба.
Може, в икономическо отношение за тези 45 години диктатура да е построено много, може да са решени много социални проблеми и т.н. но основната вреда - промяната в манталитета на нацията ни, ще ни тежи и в близките 20 години!

11. valsodar - И като допълнение към основният текст
11:51

За да започне каквато и да е било промяна в света около нас, ние първо трябва да променим светът вътре в нас - да преразгледаме ценностната си система, да преподредим приоритетите в личният си живот.
Не можем сляпо да копираме чуждите модели от държавите на които сега завиждаме, без да си зададем основният въпрос - Това, защо работи при тях?
Видим ли, поне веднъж, как променяйки себе си, успяваме да променим и средата в която се намираме, ще разберем и простата истина, че когато тази вътрешна промяна засегне достатъчен брой от населението на тази държава, ще се промени из основи и самата държава.
Да, иска ни се тези 20 години да не бяха така изгубени във времето, виждайки в историята назад как опустошени до основи от войни държави, за по-къс период излязоха с високо вдигната глава от пепелищата в които бяха. Но... за да се случи това възраждане, първо трябва да има пробуждане. :)

12. анонимен - допълнения,продължения....
11:58

ЧЕТА МАТЕРИАЛА,ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ....ВСИЧКО Е ТОЧНО! НИЕ СМЕ НАРОД НА КОМЕНТАРИТЕ И НЕ БЕЗКРАЙНИЯ СЛОВЕСЕН ПИНГ-ПОНГ... И КАКВО ОТ ТОВА?! ВИЖДАМ ЕДНА ОСНОВНА ГРЕШКА - ЗА ВСИЧКО БИВАТ ОБВИНЯВАНИ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ... ХМ!... А ДРУГИТЕ ПРЕДИ ТЯХ? НЕ СА ЛИ ТЕЗИ 20 ГОДИНИ ПРЯКО СЛЕДСТВИЕ НА ПРЕДХОДНИТЕ 45? А ЕПОХИТЕ ПРЕДИ ТОВА??? ЧИЙ ГЕРОЙ Е БАЙ ГАНЬО,КОГА Е СЪЗДАДЕН?! ЧИЙ ГЕРОЙ Е АНДРЕШКО,КОЙТО В СОЦ-ОБРАЗОВАНИЕТО НИ БЕШЕ НАТРАПВАН КАТО АБСОЛЮТНО ПОЛОЖИТЕЛЕН ПЕРСОНАЖ???? ПОРАДИ ТОВА ДНЕС НЕ СМЕ ЛИ НАЦИЯ ОТ АНДРЕШКОВЦИ? ЧИЙ Е ИЗРАЗЪТ "НЕ НАРОД,А МЪРША...."?? НА 2.ЮНИ СЛАВИМ БОТЕВ И ГЕРОЙСКАТА МУ СМЪРТ,ПЕЕМ ПЕСНИ ЗА КОЗЛОДУЙ,А ИСКАМЕ ЛИ ДА ЗНАЕМ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО ВСЪЩНОСТ МЕЖДУ ДУНАВА И ВРЪХ ВОЛА? НЕ-Е-Е - НИКОГА НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА!!! ЗА ТОВА,КАК БОТЕВ Е БИЛ ИЗОСТАВЕН И ПРЕДАДЕН ПОЧТИ ОТ ВСИЧКИ,ПРЕДИ ТОВА ЗАКЛЕТИ, ОТ ВЕРНИ- ПО-ВЕРНИ..... СТАМБОЛОВ?!? КОЛКО МОЖЕМ ДА ИЗБРОЯВАМЕ ОЩЕ??? ДО УТРЕ СУТРИНТА??? ДАЛИ ИМА ШАНС МЯКОГА ДА СИ ИЗВАДИМ ГЛАВИТЕ ОТ ПЯСЪКА И ДА СПРЕМ ДА ЧАКАМЕ ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА НИ "ОПРАВЯ"???? ДА БЪДЕМ ЕДИННИ?!?!?!? КАКВО ЛИ ЗНАЧИ ТОВА,ВСЪЩНОСТ?.......

13. tony1969 - относно пробуждането
14:12

всичко написано е вярно, но - не трябва ли българския гражданин да има самочувствие че е данъкоплатец и че може ,трябва да търси сметка къде се харчат парите му, в другите страни министри подават оставка под натиска на гражданите-данъкоплатци?!
и за да има такова самочувствие че е гражданин на тази страна не трябва ли да усеща че държавните институции защитават човешките и гражданските му права?
аз досега не съм устила такова нещо- да длъжна съм да си плащам данъците и осигуровките, да, спазвам законите и правилата- и до тук, аз имам само задължения, а когато стане въпрос за правата ни - всяка една институция отговаря - при всеки един проблем - не можем нищо да направим...

14. valsodar - Римляните имат една много красива поговорка за този случай
14:17

и тя гласи следното "Правото е за зрящите, а не за спящите!"

Не знаеш ли, как да си потърсиш правата, не държиш ли на тях, не се ли бориш за тях.... няма и да ги имаш! :)

15. kasnaprolet9999 - Прав си,
20.08 16:47

но колко ли хора ще го направят, всеки търси вината извън себе си и смята че е съвестен гражданин, платил данъци и такси и чака да има адекватно отношение към него от страна на държавата, но не го получава. Адекватното отношение може да има, ако на възлови държавни длъжности има компетентни хора, но там обикновено се назначават връзкари, без необходимите знания, но с високо самочувствие, че всичко започва от тях. Така се завъртва колелото и някой трябва да го спре, за да се започне отново, някой който има власт и проявява разбиране към това, как да постигне желаната цел. А сега какво, цели колкото искаш, но начините за постигането им в повечето случаи са смешно архаични и неадекватни на целите.

16. valsodar - :))
20.08 22:12

Повечето са свикнали да търсят вината извън себе си:
Ех, ако се бях родил в Америка, вече да съм милионер, като гледам, колко тъпи са американците по филмите.
Ех, дядо да бе купувал имоти на Витошка, наместо фабрика да прави, сега колко наеми щях да дера.
Ех, да ми бяха дали оня изпит на времето, сега щях да съм

Почти всички вариации са в минало неосъществително време :)

А много малко си казват - моят живот е плод на моите усилия, грешки и неуспехи, радости и тревоги, болка и тъга. Аз съм господарят на своят живот, защото никой не може да ми отнеме това, което нося в себе си, а то винаги ще ми е достатъчно, за да ме кара да продължа напред.

Да бъде волята твоя и грешките мои!
Амин!
:)

17. ketcakuatl - бях като вас
20.08 23:22

говориме си, пишеме си, възмущаваме се, Е..И. кучетата си лаят-кервана си върви!!! това е жалката истина. емигрант съм защото ми писна да разбивам стени с глава. И сега съм 100 пъти по-добре! за тоя лош човешки материал и тая шибана държава казвам-АМИН. наричайте ме предател, родоотстъпник и др. но това е положението. проблема е че сме много вече, а и се увеличаваме. емигрирайте бе хора, тая държава няма бъдаще, просто е въпрос на време!

18. sezoni - Има няколко вида хора .
20.08 23:51

Хора които мислят и които са отговорни към задълженията си - това са хората които си знаят правата и ги отстояват . Има хора които пренебрегват задълженията си , но са претенциозни за правата си . Превес имат тези ,които са немърливи към задълженията си и към правата си .

19. анонимен - ИДИОТСКИ СИ ПРАВ...17
21.08 10:35

ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО, БЕШЕ СЪЗНАТЕЛНО ЛИКВИДИРАНО И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПОДТИСКА НЕГОВОТО ВЪЗРАЖДАНЕ, ПОРАДИ СТРАХ ОТ ХОРАТА И РАЗУМА!
ТУК ,УМНИТЕ И РАЗУМНИТЕ ХИЧ НЕ СА ЖЕЛАНИ.
ТЕ ДАЖЕ ПРЕЧАТ!
НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ,НЕ ЧУВСТВАТЕ ЛИ КАК ВИ РАЗВОДНЯВАТ МОЗЪЦИТЕ С РАЗНИ "ПСЕВДОПРОБЛЕМИ"?????
ЦЕЛТА Е ДА НЕ МИСЛИТЕ, ВЪРХУ СЪЩНОСТТА НА НЕЩАТА!
ЦЕЛТА Е ДА СТЕ БЕЗОТГОВОРНИ И БЕЗКРИТИЧНИ ,КЪМ ЗАОБИКАЛЯЩАТА ВИ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!
ЦЕЛТА Е ......ДА ИМАТЕ НЕДОСТАТЪЦИ И ПОРОЦИ:......МНОГО И НАЙ-РАЗНОБРАЗНИ!!!!!!
ВАШИТЕ ПОРОЦИ, СА---- БИЗНЕС ЗА НЕГОДНИЦИТЕ!
ВАШИЯТ МЪРЗЕЛ---РАЙ ЗА МОШЕНИЦИТЕ!
ВАШЕТА НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ---ЯМА ЗА КОМБИНАТОРИТЕ И ДАЛАВЕРДЖИЙТЕ!
ВАШЕТА НАИВНОСТ---МАНА НЕБЕСНА ЗА ИЗМАМНИЦИТЕ!
ВАШЕТА ГЛУПОСТ---ПЪЛЕН "КОМУНИЗЪМ", ЗА АЛЧНИТЕ ЗА ПАРИ И ВЛАСТ!

ЕТО ВИ ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ДНЕШНАТА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА И ТЯ НЕ Е
ОТ ВЧЕРА И ОНЗИ ДЕН.....!
ВСИЧКО ЗАПОЧНА ОТ "НАРОДНАТА ВЛАСТ", НА 9.09.44г., КОГАТО СЕ ИЗБИ И ЗАТРИ БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ И РАЗУМА НА НАЦИЯТА И ВЛАСТТА СЕ ЗАВЗЕ ОТ ЛУМПЕНИТЕ И ПРИМИТИВИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО!
ВЕЧЕ 70-год., ...ТОВА СА .....ПОСЛЕДСТВИЯТА!!!!!
ЩЕ МИНАТ ГОДИНИ ЗА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ НОРМАЛНИЯ ЖИВОТ В СТРАНАТА!!!
....АКО СЕ ВЪЗСТАНОВИ , ИЗОБЩО ...ЗАЩОТО ВЛИЯНИЕТО НА РУСКИЯ ПРИМИТИВИЗЪМ, Е КАТО ЛЕДЕНИЯ ВЯТЪР ,КОЙТО ПОПАРВА ВСИЧКИ НАДЕЖДИ НА БАЛКАНИТЕ!
ЗАТОВА,...СПАСЯВАЙТЕ СЕ!
СЪХРАНЕТЕ СЕБЕ СИ И ПОТОМСТВОТО СИ--ТЕ СА ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ!

20. vanya70 - Не е загубена кауза,но е нужно много време още - казва оптимистично едно малко зъбно колелце :)
21.08 13:43

Трудно се обединяваме,защото щом се случи все се намира някой,който да придаде някаква политическа окраска на подобно обединение...все някакъв цвят...Разбира се,казвам това според личните си наблюдения и опит,осъществени в съвсем малък отрязък от време.

И без претенции да съм специалист по исторически,политически или социологически науки,си обяснявам ширещия се масов песимизъм на тази тема с нещо като този модел на взаимодействието държавна политическа власт-държавни институции-гражданско общесво (представете си,че са зъбни колелца с различни размери):

1-> О
.... ОО
....000
оооооо




Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ...
03.09.2010 09:57
Обществото не е достатъчно толерантно все още за съжаление.Няма търпимост към мнението на другия, липсва изслушване. А идеята на валсодар е хубава!
цитирай
2. mamas - Поздрави, Ваня!
03.09.2010 09:57
Запазила си ценен материал.
цитирай
3. krotalka - Радо е постъпил така, както е искал!
03.09.2010 10:22
Защитил е позицията си по начин, който му харесва(имам в предвид изтриването на блога си)
В последно време блога е заприличал на парламента - толерират се интригите с цел брояча да се върти....Рядко може да се попадне на нещо, което наистина да привлече вниманието. Апогея на блога беше през 2008 и началото на 2009, след това започна да се срива. Приетите промени бяха като козметични ремонти, все едно в един западащ бардак да смениш креватите, вместо остарелите к...ви. Толерирането на copy-paste постингите и изтикването им на първа отврати и отблъсна доста хора. Дано се окажа лош пророк, но това ми прилича на залеза на блог.бг...
Запазила си един от добрите постинги на Радо!!!
цитирай
4. tili - Браво, Ваня!
03.09.2010 11:34
Това е начинът за подкрепа.
цитирай
5. mileidi46 - Ne znaex,4e Rado e iztril bloga si...ili sa go iztrili???
03.09.2010 12:16
Imax vuzmojnost da sedime zaedno na edna masa i da go slu6am...
Inteligentno mom4e..s mnogo interesi..turse6ta li4nost!!!
Koi mu otne pravoto da govori na glas???Ni6to ne razbiram kakvo stava tuk ve4e..
Ako sa go iztrili-nikoi li nqma da se vdigne i da go za6titi..Ili samo ..6te go pomenvame s dobro?? Da ne e umrql slu4aino..??Ili gre6a??
Vajnoto e 4e nie sme tuk..kakvo ni intersuvat drugite...
kakvo tuk zna4i nqkakva si li4nost????
цитирай
6. krotalka - Миледи,
03.09.2010 12:28
сам се изтри. Писна му от вечните интрижки и простотии в блога! Писна му, да се лансира посредственоста и простотията в блога. Писна му да бъде Дон Кихот.... той е радикално настроен човек. Отдавна казваше, че ще се махне и го направи. При не го няма празни приказки. Има знанията и възможностите да го направи и го направи!
Жалко, че и много други хора си тръгнаха.
цитирай
7. анонимен - Номерът е да не прибираш катаната
03.09.2010 12:57
Лично аз не смятам да се предавам. Има си радикален начин за борба с посредствеността и простотията. Катана, гилотина, все е от полза.
цитирай
8. анонимен - валсодаровото мнение:
03.09.2010 14:00
Vals O Dar
Честно казано - писна ми от тъпи незадоволени модераторки, които поради факта, че не могат да си намерят мъж, който да е хем пиян за да ги хареса, но и хем трезвен за да ги опъне без да заспи преди това, да си ибиват комплексите на стари мо...ми, чрез злобни анонимни коментари в блога ми и тъпа цензура над него.
Знам ги кои са пиклите, някои ги познавам лично, други даже ще ги видиш в фейсбукгрупата на блога, но ... не ми се занимава повече с тях :)))
цитирай
9. nikita6864 - валсодаровото,
03.09.2010 16:42
да ги беше задоволил ти бе. нали си много ербап :))
цитирай
10. анонимен - анализирай това
03.09.2010 17:14
вчера на първа цял ден вися една "особа", която се караше с валсодар - дъщеря й е модератор. а особата има слаби нерви и лабилен характер.
снощи едно друга "особа", която е челната смрад в "поезия" до 20.00 ч. имаше 100 посещения и изведнъж в 22.00 ч. изхвръкна на първа с над 3200 прочита. нейния син също е модератор.
та двете лелки са алби от филибето и клеопатра от свищов
да ни умре коня от мъка ((((
цитирай
11. sezoni - Радослав
03.09.2010 17:14
Активирай си блога и продължавай да изразяваш чрез постинги и коментари това което мислиш и не се ядосвай за неща които нямат смисъл .Очаквам да прочета постинга ти ;)
цитирай
12. анонимен - :)))
03.09.2010 17:18
http://valsodar-valsodar.blogspot.com/
цитирай
13. анонимен - 3825
03.09.2010 19:17
nikita6864 написа:
да ги беше задоволил ти бе. нали си много ербап :))


не мога да повярвам, че си толкова ограничена, глупава, откровено недорасла и нетактична

просто момиче
цитирай
14. despinida - Чета и не вярвам на УШИТЕ СИ...
03.09.2010 19:33
Тук уж сме се събрали хора да обменяме мисли и вълнения, да пишем за разни неща, които искаме или не искаме да стават...а излиза, че сме зверилник, пълен с бълхясали улични псета и проскубани котки, дебнещи около гюмовете какво ще изхвърлят тия, дето правят боклуците...караме се за огризкиге и за помията, която, така или иначе, се изсипва върху гравите ни....
Валсодар, както и много други, решиха, че ще си търсят друго място за пребиваване...нека да са по-добре там!

ПП: Напусналите, моля ви, кажете къде е новата ви бърлога, за да идваме там понякога, когато ни пределее от Блога!!!
цитирай
15. boristodorov56 - Диалектика.
03.09.2010 19:37
Солта иска и пипер.
цитирай
16. анонимен - eeeeeeee, дайте да го направим национален герой!барабар с черния му котарак!!!
03.09.2010 19:40
беше си въобразил, че е класа над другите и има правото да съди кой е талантлив, кой не, кой може и трябва да пише, кой - не! Някой да го е упълномощавал?!та той дори снимката си нямаше смелост да сложи!)))
да запазиш негов пост?!а нещо от Мао или Сталин да имаш?))))))))
цитирай
17. анонимен - Луди хора ?
03.09.2010 19:47
Наместо да прочетат 3251-ят разказ за убийство в социалната мрежа, те седнали да скърбят за някакъв нещастник, който вече се е отървал ?

Тука нямате ли си най-четени, че да прочетете някой новокопиран свищовски стих или поне на БгСеир новините, ами сте седнали да търсите, какво има на котака под опашката?
цитирай
18. анонимен - за всеки влак си има пътници
03.09.2010 19:56
оставете хората да пишат и четата каквото си искат.
цитирай
19. анонимен - Правилно
03.09.2010 20:03
Само дето някои гари вече ги закриха
цитирай
20. blogena - И кой го твърди това ???
04.09.2010 00:15
анонимен написа:
вчера на първа цял ден вися една "особа", която се караше с валсодар - дъщеря й е модератор. а особата има слаби нерви и лабилен характер.
снощи едно друга "особа", която е челната смрад в "поезия" до 20.00 ч. имаше 100 посещения и изведнъж в 22.00 ч. изхвръкна на първа с над 3200 прочита. нейния син също е модератор.
та двете лелки са алби от филибето и клеопатра от свищов
да ни умре коня от мъка ((((


що анонимно, а ?

колко, жалко...



а ето ви го любимия

http://valsodar.blog.bg/


и лелката снощи си затри постинга да не е на първа
яко ви бъркам не знам къде с тази първа :)))
некадърници ...
търсете хорските кусуриии...


п.п детето ми колко пъти да казвам
е модератор на един форум не тук
цитирай
21. vanya70 - Към всички коментирали:
04.09.2010 08:45
Постингът на valsodar беше копиран тук заради идеите в него и всички мнения в коментарите към него. Това мое действие беше с цел повече хора да прочетат и да се опитат да се замислят върху думите в постинга и коментарите, да си зададат въпроси за себе си... Надявах се не да се акцентира върху деактивирането на блога на valsodar, а върху размислите за гражданското общество. Този постинг беше една подкрепа към изказани идеи, а не към личност. (Просто смятам, че нета е добро място за споделяне на добри идеи и между непознати, макар че за повечето хора май е... търсене на приятелства - е, може да се случи, но това е друга тема...).
Благодаря на тези, които така са разбрали и прочели постинга ми!


За съжаление, както обикновено се случва в този сайт, отново се започнаха дебати по маловажни теми или касаещи нечии лични качества. Не че се учудвам... все пак всеки е чел постинга според собствените си нагласи...

Когато намеря време за писане в сайта, ще отговоря на всеки коментар.

Приятни почивни дни на всички! :)
цитирай
22. bizcocho - Изчетох постинга, коментариите - и ...
08.09.2010 12:38
Изчетох постинга, коментариите - и прехвърлените, и новопоявилите се. Дори и да имам желание да опонирам на текста на валсодар, не мога! Част от новопоявилите се коментарии доказват правотата на текста му!
Приветствам запазването на постинга му от теб!
цитирай
23. vanya70 - 1. starbuck69,
11.09.2010 10:19
starbuck69 написа:
Обществото не е достатъчно толерантно все още за съжаление.Няма търпимост към мнението на другия, липсва изслушване. А идеята на валсодар е хубава!


Благодаря ти, че си обърнал внимание на идеята! :)

А за толерантността... като че ли, все още, не сме намерили някакъв баланс и сме или прекалено толерантни, или изобщо не се вслушваме в чуждото и различно мнение (и с лека ръка му слагаме етикет "от злоба и завист" е казано така...) Примери, предполагам, всеки среща в ежедневието си... :(

Поздрави, Кире!
цитирай
24. vanya70 - 2. mamas, Благодаря :)
11.09.2010 10:32
mamas написа:
Поздрави, Ваня!
Запазила си ценен материал.


И за мен е ценен - затова си го запазих :)

Поздрави и за теб и успешен старт на новата учебна година! :)
цитирай
25. thedarkangel1977 - oh, iskam i az da si zapaz[ edin ra...
22.05.2012 18:56
oh, iskam i az da si zapaz[ edin razkaz za spomen, s avtorstvoto na valsodar...
dano mi go podari toq spomen :)
цитирай
Търсене