Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2009 00:15 - 14.09 - Професионален празник на българските пожарникари
Автор: vanya70 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1469 Коментари: 6 Гласове:
14

Последна промяна: 14.09.2009 08:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бих искал да знаеш ...

  Бих искал да видиш мъката в очите на човека, когато целият му свят е обгърнат в пламъци или когато прибиращото се семейство заварва цялата си собственост изгоряла и разрушена.
  Бих искал да знаеш какво е да претърсваш горящата спялня за скрило се малко дете, и пламъци търкалящи се по тавана и изгарящите длани и колене докато пълзиш по пода, извит от тежеста си, а кухнята над теб гори.
  Бих искал да разбереш ужасът в очите на съпругата в 3 часа посред нощта, докато търся пулса на нейния 40 годишен съпруг, а не го откривам, започвам АВС-мероприятия, с надежда да го върна, със съзнанието че е вече късно и желанието съпругата и семейството му да знаят че съм направил всичко възможно.
  Бих искал да разпознаваш уникалната миризма на горящата изолация, вкусът на разкаляните сажди, чувството за прекомерната жега нахлуваща през екипировката, звукът на пръщящите пламъци, безсилието когато не виждаш абсолютно нищо в плътния дим – усещания които добре познавам.
  Бих искал да разбереш чувството да се качиш сутрин в градския транспорт, след като си прекарал нощта потушавайки огромен пожар.
  Бих искал да ми прочетеш мислите, когато отивам на пожар в жилище, „Дали е лъжливо обаждане или развиващ се пожар? Какво е вътрешното разпределение в сградата? Какви рискове ме очакват? Има ли застрашени хора? Дали ще мога да ги спася? .. или просто някой ме очаква с постолет в ръка?”
  Бих искал да си в спешното, когато докторът съобщава часа на смъртта на 5 годишната красавица, за чиито живот съм се борил през последните 25 минути, която никога да отиде на първа среща или да каже на майка си „Обичам те!” отново.
  Бих искал да усетиш чувството на безсилие което ме обзема когато на кръстовището ми отнемат предимството, а аз махам с едната ръка, с другата натискам клаксона отново и отново, а когато имат нужда от нас първите думи, с които ни посрещат са „Защо се забавихте толкова много?!”
  Бих искал да знаеш мислите ми когато спасявам младо момиче от смачканите останки на автомобила и – „Ами ако това беше сестра ми, или приятелката ми, или накой който познавам? Каква ли ще е реакцията на родителите им когато заварят на входната си врата служител с шапката си в ръка?”
  Бих искал да знаеш какво е чувството да влезеш през задния двор и да поздравиш семейството си и да нямаш куража да им кажеш, че за малко да не се върнеш от последото произшествие.
  Бих искал да усетиш болката ми, когато хората, словом и понякога на практика, ни обиждат или омаловажават работата ни, или както те сами изкажат начина на мислене „Това никога няма да се случи на мен.”
  Бих искал да знаеш, да разбереш физическата, емоционална и умствена суша или пропуснатата вечеря, или изгубения сън, или пропиляното сплотяване на хората, като добавка към всичката трагедия разиграла се пред очите ми.
  Бих искал да разбереш приятелството, и личното удовлетворение, когато помогнеш, спасиш живот, или нечия собственост, да се отзовеш на помощ или да създадеш ред от един пълен хаос.
  Бих искал да разбереш какво да държиш в ръце малко момченце вкопчило се в ръката ти с въпроса: „Мама добре ли е?”, без дори да имаш силата да го погледнеш в очите с очи пълни със сълзи и да нямаш отговора. Или да държиш дълго време на страна мъж чиито най-добър приятел е изваден от смачкания автомобил и откаран с линейка пред очите му, и да знаеш че той е бил без колан – добре познавам това чувство.
  Само ако си живял по този начин ще можеш да разбереш и оцениш кои сме, какви сме и какво точно означава за нас тази професия.




                                      
от нета и блога на firefighters
 

Честит професионален празник на българските пожарникари!  
     



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nikita6864 - Честит празник и от мен!
14.09.2009 00:19
Живи и здрави да са !!!!
цитирай
2. mariani - :)
14.09.2009 09:03
Честит празник!!
цитирай
3. анонимен - Честит празник!
14.09.2009 12:03
На онези, които се сещат по бързо от нас, че имаме нужда от тях!
Да са живи и здрави и да не ни се налага!
Хубав ден!
цитирай
4. shkafi - Честит празник, момчета и момичета огнеборци!
14.09.2009 13:52
Нека пламъците, които гасите, да са по-малко!
Нека сирените ви звучат по-рядко!
А за да запълните липсата на огън - нека в сърцата Ви гори пламъка на любовта!
Бъдете живи и здрави и нека щастието да бъде спътник в живота Ви!
Нека усмивки греят на лицата Ви!
Успехи!!!:)
цитирай
5. comfy - ...
14.09.2009 20:13
мълчание и поклон пред тях..... Нека са такива, кавито ги представяш (а не като в "451 градуса по Фаренхайт")... Аз също вярвам в тях!!!

Честит празник на всички огнеборци!!!!!!!!

........

Поздравления за теб! ....
цитирай
6. vanya70 - nikita6864, mariani, tit, shkafi, comfy,
14.09.2009 20:21
Благодаря ви, че прибавихте и своите пожелания тук!

Позволих си да копирам тук този текст точно днес, защото е достатъчно силен и показва една друга гледна точка към тази професия - не гледната точка, която масово се показва по медиите, а тази, която всекидневно е пред очите на хилядите неизвестни никому пожарникари, които работят с хъс и без показност. А тях ги има - огледайте се около вас и ще ги откриете! В това съм сигурна!

И нека са здрави те и техните близки!
цитирай
Търсене